Weldra zijn er weer verkiezingen...
maar we zitten met een probleem.
Slechts 4% van de Vlamingen heeft nog vertrouwen in politieke partijen...
Vertrouwen in politiek is zoek...
Ja, je leest het goed. Slechts 4 op 100 Vlamingen heeft nog vertrouwen in politieke partijen. (Lees alles over dit onderzoek van Statistiek Vlaanderen 2023.)
Een pijnlijke realiteit die gevolgen heeft voor de democratie. Wat kunnen we doen?
De partijen verdienen erkenning
Honderd jaar lang hebben politieke partijen gevochten voor meer gelijkheid en een betere wereld om in te leven. Elke partij ontwikkelde een andere ideologie die groeide uit de noden van de groep die zij vertegenwoordigden.
Er werd mooi werk geleverd en vandaag stellen we het allemaal zeer goed. Het lijkt alsof de strijd gestreden is en het werk van de partijen volbracht is. En toch blijven ze vechten?!
Burgers voelen aan dat het steeds driester wordend geruzie tussen de partijen steeds minder over burgers gaat, maar steeds meer over het overleven van hun politieke families.
De ene wint, de andere verliest.
Zoals in de middeleeuwen...
Politiek is nu eenmaal hard...
We worden verondersteld om het normaal te vinden dat politici elkaar niet kunnen luchten en mekaar systematisch de huid volschelden. Het is toch onbegrijpelijk dat in een bestuur met vertegenwoordigers van het volk, slechts een kleine minderheid 6 jaar lang (achter gesloten deuren) doet waar die zin in heeft. Zelfs de andere leden van de meerderheid komen amper te weten wat er zich in het college afspeelt. En de vertegenwoordigers van het volk in de oppositie? Ook die hebben 6 jaar lang geen enkel effect op het gevoerde beleid.
Dit mag dan ‘decretaal’ in orde zijn, met ‘democratie’ heeft dit zeer weinig te maken. Dit is oligarchie.
Moeten wij dit dan allemaal gewoon blijven slikken?
De burger komt vandaag niet aan bod
Er zijn zeldzame momenten waarop het publiek om zijn mening wordt gevraagd. De regel is echter dat het publiek moet zwijgen. Wie ooit de gemeenteraad bijwoonde, weet dat. In het beste geval mag je (10 dagen op voorhand!) ‘spreekrecht’ vragen om een vraag te stellen aan het college. Maar ze zijn niet verplicht om erop te antwoorden en andere gemeenteraadsleden mogen niet tussenkomen.
Geen DIALOOG dus maar een MUUR
Politiek is zo ziek dat niemand er nog in wil
Wie wil er nog in de politiek?
De bevolking wil steeds minder met deze vecht-politiek te maken hebben. Heel wat capabele burgers willen voor geen geld een politieke kleur en bedanken voor een mandaat. Steeds meer mensen die er vol enthousiasme aan beginnen, haken af...
Voor de democratie is dit een regelrechte ramp!
Tijd om anders met elkaar om te gaan.
We kiezen voor een Burgerraad!
We zijn 2024. Tijd om deze dwaling achter ons te laten. Burgers willen hun samenleving voortaan organiseren in samenspraak en in alle openheid. Geheime colleges zijn voor niets nodig.
Stel je voor: een gemeenteraad, zonder ‘meerderheid’ waar iedereen mag spreken en iedereen luistert. Met respect voor elkaar en met enkel het algemeen belang als leidraad...
In de Burgerraad heeft iedereen spreekrecht. Ook het publiek.
“Als alle burgers mogen spreken, dan is er chaos!” hoor je dan. Neen, dan is er dialoog en dan zet je kracht in van de mensen waar het over gaat.
30 jaar geleden was het gemiddelde opleidingsniveau van de Vlaming een pak lager dan nu en was het misschien te verantwoorden dat niet iedereen aan politiek kon doen.
Die tijd is voorbij en burgers zijn vandaag goed opgeleid, erg belezen en zeer goed in staat om samen onze leefwereld vorm te geven en dus mee te besturen.
Toch blijft ons politieke systeem al die burgerkracht zeer bewust negeren.
Ook in Meise blijft dus een enorm potentieel aan wijze bijdragen onbenut.
“Iedereen doet mee!” Dat is waar het in de Burgerraad om draait.
Hoe werkt een Burgerraad ‘anders’
Van de 25 verkozen raadsleden zijn er nu slechts 6 die 6 jaar lang over alles beslissen. De ‘meerderheid’ die hen steunt, wordt 1 à 2 keer per maand gebrieft over de grote dossiers. Van de 20.000+ inwoners zijn er dus 4.800 vertegenwoordigd. De rest zit erbij voor spek en bonen. De gemeenteraad is openbaar maar de burger moet zwijgen. In alle talen.
De Burgerraad ziet een gemeenteraad zonder ‘meerderheid’ maar als een bijeenkomst waar alle vertegenwoordigers van de bevolking samen over de grote thema’s beraadslagen en beslissen. En ook het publiek mag zijn zeg doen. Respectvol, bondig en volgens duidelijke regels. Elke mening doet ertoe.
Vervolgens beslissen de verkozenen in eer en geweten op basis van wat ze hoorden. Het algemeen belang als leidraad.
In elke wijk van de gemeente komen er wijkraden. Zij hebben regelmatig overleg rond lokale onderwerpen. Hun adviezen kaderen in een gemeentelijk reglement waar ook een budget tegenover staat. Wijkadviezen hebben het voordeel van de twijfel en kunnen enkel gemotiveerd door de gemeenteraad geweigerd worden.
Wijkraden worden administratief ondersteund.
De wijkraden ontmoeten elkaar in de Burgerraad.
Spelregels van de Burgerraad
1. Iedereen is welkom en betrokken
Een lokaal bestuur is de plek waar bewoners samenkomen om het samenleven in de gemeente te optimaliseren. Het belangt dus iedereen aan en iedereen betaalt mee. Dus iedereen heeft een zeg.
2. Iedereen mag praten
Juiste beslissingen volgen op voorstellen en na grondig overleg waar elke mening een eerlijke kans kreeg.
3. Iedereen luistert
Achter elke mening zit een mens met verhalen die ons helpen beter te begrijpen en te beslissen.
4. We zijn respectvol en positief
Niemand is meer waard dan een ander en met een positieve ingesteldheid vinden we altijd oplossingen. Wie respectvol is naar anderen, krijgt ook respect terug.
5. We zijn leergierig en creatief
De wereld is constant in verandering dankzij creatieve mensen die geloven dat er altijd betere oplossingen te bedenken zijn. We durven alles dus in vraag te stellen.
6. Het algemeen belang is de leidraad
Een lokaal bestuur is geen plaats voor persoonlijke verrijking of om persoonlijke dossiers meer kansen te geven. En als een beslissing voor een minderheid toch nadelen meebrengt, dan is er begrip en beperken we de last.
7. We gaan voor duurzame oplossingen
Oplossingen die langer meegaan, meerdere doelen dienen en de beschikbare middelen efficiënter inzetten zijn soms duurder maar kostenbesparend op lange termijn. Slim investeren is besparen op lange termijn.
8. Er bestaan geen geheimen
De gemeente moet verder gaan qua openbaarheid dan de wettelijke vereisten. Transparantie betekent het betrekken van burgers voordat beslissingen worden genomen. De Burgerraad wil dat inwoners geïnformeerd worden en inspraak krijgen in het besluitvormingsproces en niet telkens opnieuw voor voldongen feiten geplaatst worden.
9. We zijn onafhankelijk
Raadsleden hebben het ‘nadeel’ van de twijfel en moeten elke zweem van mogelijke belangenvermenging vermijden. Wie sterke banden heeft met bedrijven die erg afhankelijk zijn van gemeentelijk beleid, horen niet thuis in een bestuur.
10. We kennen onze dossiers
Geen sinecure en een uitdaging voor mensen die ook nog een gezin en een ander beroep hebben. Vandaag zijn veel dossiers onnodig ingewikkeld en een goed bestuur maakt ze voor iedereen leesbaar. Als iedereen het begrijpt, wordt er sneller beslist.
Met jouw stem geef jij op 13 oktober aan iemand een volmacht om 6 jaar lang in jouw naam te beslissen over jouw belastingsgeld, jouw eigendom en jouw veiligheid. Een ‘carte blanche’ dus...
De Burgerraad gelooft niet meer in dit systeem en wil het vervangen door één waar burgers meer inspraak krijgen over de toekomst. Om deze verandering te realiseren, vaardigt de Burgerraad dus ook een TEAM af om deel te nemen aan de verkiezingen.
Worden we dan zelf geen partij?
Helemaal niet. Want de Burgerraad staat open voor iedereen. In de Burgerraad is er geen ‘linkse’ of ‘rechtse’ ideologie. De fundamentele voorwaarden die we stellen zijn universele inspraak, respectvolle dialoog en totale transparantie.
In tegenstelling tot klassieke partijen staan onze deuren wagenwijd open voor iedereen, ook voor mensen die vandaag nog elders politiek actief zijn. Iedereen, van links tot rechts is welkom…
In de Burgerraad is iedereen gelijk.
Logisch toch?
Enkel zo kom je tot breed gedragen beslissingen!
Ben jij een burger
die de handen uit de mouwen wil steken?
Dan is het NU of NOOIT!
Meer dan welkom op de volgende Burgerraad
29 augustus om 19.30u
in het Administratief centrum aan de Tramlaan.
Grijp je kans en doe mee!
Neem contact op met iemand van het kernteam
Alex:
| Erwin:
| Freddy:
|
Koen:
| Luc:
| Françoise:
|
Aminata:
| Lieve:
| Jo:
|
En ja, iedereen, uit het hele politieke spectrum die fundamenteel respect opbrengt voor zijn medemens en zich houdt aan onze spelregels, is welkom.